10.3.2013

Laskosverhot


 Tässä lupailemaani tämän vuoden satoa. Muutin vuoden vaihteessa uuteen kotiin ja halusin tuonne makuuhuoneen ikkunaan ehdottomasti laskosverhot Marimekon Lumimarja-kankaasta. Luotto omiin ompelutaitoihin ei ollut kovin suuri, joten kyselin tarjouksia ihan ompelimoista. Hintaa olis kuitenkin tullut melkoisesti kun mukaan laskee kankaan hinnan ja laskosverhomekanismit, mikä olisi pitänyt toimittaa joillekin ompelijoille vielä erikseen. Noita valmiita pakettejahan (ei sisällä kangasta) myydään kangaskaupoissa ym. ja hinnat kieppuvat ilmeisesti jopa 50-70 eurossa riippuen ikkunan koosta.

Sisustus ja Sepustus -blogin Soile on tehnyt todella hyvän ohjeen tee-se-itse-laskosverhoille. Tuon ohjeen innoittamana päätin tehdä itse. Kaikki mekanismiin tarvittavat osat siis saa ostettua erikseen rautakaupasta. Itse jouduin käymään kahdessa, koska ensimmäisestä en löytänyt tarvittavia puuosia. Ja tuo rautakauppavaihe olikin ehkä se vaikein tässä projektissa, meinas olla palvelun saannin kanssa vähän niin ja näin molemmissa kaupoissa.

Yllä olevassa kuvassa on kaikki tavarat mitä ostin. Hintaa tuli kangas poislukien noin 15e. Kankaan hintaa en kehtaa ees sanoa. Kävin ostamassa sen täyellä hinnalla viikkoa ennen kuin eräs Marimekkoa jälleenmyyvä kauppa ilmoitti loppuunmyynnistään.. vähän harmitti.. Pyörörimat mun piti ostaa 8mm ja ylärima tuollasena perus jalkalistan levyisenä. Nämäkin mitat piti ottaa huomioon kun ompelin muuten ohjeen mukaan.

Ohje kannattaa lukea hyvin, niin että varmasti ymmärtää miksi mitäkin tehään, mitat joutuu kuitenkin laskemaan oman verhon koon mukaan. Silitysrauta sai olla kuumana vähän joka vaiheessa ja auttoi ainakin minun ompeluani, että silitin aina tarvittavan laskoksen valmiiksi. Lisäksi tein koko ajan tarkistusmittauksia, että varmasti olen oikeissa mitoissa. Vähän pelotti tuon kankaan leikkaaminen koko ajan, jouduin sitä kaventamaan aika paljonkin reunoilta.


Tässä vielä verho alaslaskettuna. Mekanismi toimii loistavasti, ei ole ollut mitäään käyttöongelmia tämän kuukauden aikana kun verho on ollu ikkunassa. Kuten eka kuvasta näkyy, en nosta verhon ylintä ostaa laskokselle. Mielestäni paremman näköinen noin. Täysin pimentävää verhoa en kaipaa myöskään. Eli joku jolla on neuroosi täysin pimeässä huoneessa nukkumisesta tarvitsee mustan kankaan tai sälekaihtimet kaveriksi.

Malli: Ellin mekko (JaanaMaa)
Lanka: Novita, Tennessee
Kulutus: n. 110g
Puikot: 3,5mm

Ja tämän Ellinmekon tein kummitytölle kastelahjan kaveriksi. Edellinen suoritus samasta langasta täällä. Somistin pinkillä rusetilla.